Can yelekleri hakkında her şey

All about life jackets

Gemideki tüm yolcular için can yeleği bulundurmak zorunludur, bu nedenle sizi, misafirlerinizi ve mürettebatınızı güvende tutmak için size can yelekleri hakkında her şeyi açıklayacağız. Neden bu kadar önemli olduklarını, nasıl çalıştıklarını veya satın almadan önce bilmeniz gerekenleri merak ediyorsanız, okumaya devam edin.

Can yeleklerinin önemi

Bir can yeleği, sizi su üstünde tutarak boğulmanızı önleyerek hayatınızı kurtarabilir. Örneğin sert rüzgarlar veya şiddetli rüzgar sizi suya soktuğunda bilincinizi kaybedebilecek olsanız bile, can yeleğiniz sizi sıcak ve yüzünüz yukarı bakacak şekilde tutacaktır. İyi bir yüzücü olduğunuzu düşünebilirsiniz, ancak suyun etrafında her şey olabilir ve mükemmel yüzücüler bile boğulabilir, bu yüzden üzgün olmaktansa güvende olmak daha iyidir. Can yelekleri konusunda hala şüpheciyseniz, sizin için bazı gerçekleri sıralayacağız:

  • Tekne kazalarında ölen insanların %78’inin %84’ü can yeleği giymiyordu
  • Can yelekleri, uzun süre suda mahsur kalıp yardım gelmesini beklediğinizde vücut ısınızı olması gereken yerde tutacaktır.
  • Can yelekleri yüzünüzü su yerine gökyüzüne doğru tutacaktır
  • Boğulma, kendinizi yatınızda bulabileceğiniz milli parklarda ziyaretçi ölümlerinin en önemli nedenidir


Bu nedenle, gemideki herkesi güvende tutmak için, gemide yeterli sayıda onaylı can yeleği bulundurmak önemlidir. Bu şekilde yelken günlerinizi endişesiz bir şekilde geçirebileceksiniz.

Can yeleği nasıl çalışır?

Can yeleği nasıl çalışır?

Artık can yeleklerinin yatınızda bulundurmanın gerçekten önemli olduğunu bildiğinize göre, işte nasıl çalıştıklarına dair bir açıklama. Can yelekleri kaldırma kuvveti prensibine göre çalışır, yani hapsedilen havanın ağırlığı, yer değiştirdiği suyun ağırlığından önemli ölçüde daha azdır. Böylece su, can yeleğinin aşağı ittiğinden daha sert bir şekilde yukarı iterek can yeleğinin kaldırma kuvvetini korumasını ve yüzmesini sağlar. Bu kaldırma kuvveti, batmadan ilave ağırlığı taşıyabilecek kadar güçlüdür. Ancak, can yeleği giyilse bile boğulmak mümkündür. Bu çok yaygın değildir ve sert su koşulları, aşırı soğuk sular veya süzgeçler gerektirir. Yani bir can yeleği, bir tekne kazasından sağ kurtulma ihtimalini çok daha artırır, ancak bir garanti değildir.

Farklı can yeleği türleri

Farklı can yeleği türleri

Farklı hava koşulları için farklı can yeleği türleri vardır. Can yelekleri veya diğer yüzdürme cihazları için yaygın olarak kullanılan bir terim PFD’dir (Kişisel Yüzdürme Cihazı), 5 farklı kişisel yüzdürme cihazı türü vardır. Var:

  • Açık deniz can yelekleri
  • Kıyıya yakın yelekler
  • Yüzdürme yardımcıları
  • Fırlatılabilir cihazlar
  • Özel kullanım cihazları

Ayrıca, her biri farklı türdeki tekne faaliyetleri için 4 farklı can yeleği türü bulunmaktadır. Farklı can yeleği türleri şunlardır:

  • Tip 1: Bu can yelekleri sadece köpüktür ve çoğunlukla sadece ticari
  • Tip 2: Köpüklü ve şişirilebilir olan bu can yeleği, bilincinizi kaybettiğinizde sizi yüz üstü tutacaktır
  • Tip 3: Köpük ve şişirilebilir, bu can yeleği yüzücü destekli bir can yeleğidir, bu nedenle bilincinizi kaybettiğinizde sizi yüzüstü tutmak için tasarlanmamıştır
  • Tip 4: Şişirilebilir, bu sayılması için giyilmesi gereken manuel bir can yeleğidir.

Hangi tür can yeleğini giymeyi seçerseniz seçin, kullanmadan veya satın almadan önce her zaman etiketini okuduğunuzdan emin olun.

Can yeleği satın almadan önce bilmem gerekenler nelerdir?

Can yeleği satın almadan önce bilmem gerekenler nelerdir?

Can yeleği satın alırken hatırlanması gereken birkaç şey vardır. Örneğin, tip 2 can yeleği en yaygın olarak tavsiye edilen can yeleğidir, çok hantal olmalarına rağmen tip 2 can yeleği çoğu durumda en güvenli seçenektir. Ve bir can yeleği satın almadan önce her zaman etiketini kontrol edin. Bir satın alma işlemi yaparken bu faktörleri de akılda tutmak önemlidir:

  • Yetişkinler için göğüs ölçüsüne ve çocuklar için ağırlığa göre bir can yeleği seçin
  • Tüm kayışları gevşetin, takın ve kapatın
  • Bel bandından başlayarak tüm kayışları sıkın ve omuz kayışlarına kadar çalışın
  • Ceketi omuz kayışlarından yukarı doğru çekin, eğer can yeleği başınızın etrafından yukarı doğru çekiliyorsa, can yeleği sizin için çok büyüktür.
  • Tam hareket açıklığı sağlamak için bazı hareketleri deneyin
  • Can yeleğinin çok gevşek olmadığından emin olun, bu şekilde uygun koruma sağlamayacaktır

İkinci el bir can yeleği satın alıyorsanız, kullanılabilir durumda olmalıdır. Bunu suda yüzerek test edebilirsiniz, can yeleği omuzlarınızın üzerine çıkmamalıdır. Eğer öyleyse, bu içindeki köpüğün kaldırma kuvvetini kaybettiği anlamına gelebilir ve başka bir can yeleği aramanız gerekir.

BlueWater Kayıt Hizmetleri Hakkında

Lütfen 10 yıldan fazla hizmet siciline sahip deneyimli bir tekne tescil şirketi olduğumuzu unutmayın. Dünyanın her yerinden müşterilere hizmet veriyoruz. Herhangi bir şüpheniz varsa, lütfen hizmetlerimizden memnun kalan müşterilerimizin bize ilettiği görüşleri okuyun. BlueWater Registration Services, müşterilerine tekne kaydı konusunda geniş bir hizmet yelpazesi sunan bir şirkettir. Farklı yat kayıtlarına veya AIS & MMSI Hizmetine bir göz atın. Ana işimiz yat kaydı, başka bir şey değil. İletişim kurmaktan çekinmeyin Bizimle. Servis personelimiz her türlü sorunuzda size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır.

27 Nisan 2024